Logo bon appetito wit 01

Alles over tapas

Wanneer de Spaanse keuken ter sprake komt duurt het meestal niet lang voordat de welbekende Spaanse tapas genoemd worden. Tapas zijn namelijk nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met Spanje. Wil je meer weten over tapas, bijvoorbeeld over het belang hiervan voor de Spanjaarden en over welke tapas zoal erg populair zijn? Lees dan zeker even verder, want in dit artikel lees je alles wat je over tapas moet weten.

De herkomst van het woord ‘tapas’

Het Spaanse woord ‘tapa’ is van oorsprong afgeleid van het werkwoord ‘tapar’. Dit laatste woord betekent ‘afdekken’ of ‘bedekken’. Volgens de overleveringen was het eeuwen geleden in sommige restaurants gebruikelijk om gevulde glazen af te dekken met een bord met een klein hapje of gerechtje erop. Dit bordje moest voorkomen dat er insecten of zand in het glas terechtkwamen. Men vermoedt dat op deze manier de naam ‘tapas’ is ontstaan. Hoe dan ook is in de loop van de eeuwen het tapasconcept ontzettend populair geworden in heel Spanje.

Een traditionele en sociale aangelegenheid

In principe zijn tapas kleine hapjes of gerechtjes die je in restaurants of zelfs speciaal hiervoor ontwikkelde tapasbars kunt bestellen. Evenwel heeft het tapasconcept voor talrijke mensen in Spanje een veel diepere betekenis. In Spanje is het namelijk meer dan bij ons in Nederland gebruikelijk (of zelfs traditie) om familie en vrienden buitenshuis te ontmoeten. Al snel spreekt men dan in bijvoorbeeld een café of restaurant af. Uiteraard wordt er dan ook al snel wat te eten besteld, en wel in de vorm van diverse soorten tapas. Deze worden vervolgens in het midden van de tafel opgesteld, waarna het hele gezelschap ervan kan eten. Zo vormen de tapas het middelpunt van talloze sociale aangelegenheden.

Een greep uit de meest bekende en populaire tapashapjes

Een of meerdere tapas kun je uitstekend inzetten als voorgerecht of als tussendoortje. Bestel je diverse tapas, dan zouden deze samen ook een complete maaltijd kunnen vormen, al is dat voor de Spanjaarden niet al te gebruikelijk. Doorgaans gaat het om hartig voedsel waarin vlees, vis, groenten en aardappelen de boventoon voeren. 

Voorbeelden van populaire tapas zijn onder meer gehaktballetjes, kippenvleugeltjes, wat stukjes Jambon Iberico ham, kroketten, garnalen of gamba’s, inktvisringetjes, Spaanse tortilla, Manchego kaas en natuurlijk patatas bravas, oftewel gebakken aardappelen met een licht pikante saus. Daarnaast zijn vooral (maar niet alleen) in het noorden van Spanje pinchos zeer geliefd. Hierbij gaat het om luxe belegde stokbroodjes aan een prikkertje.

Wat kun je het best drinken bij tapas?

Zoals geldt voor talrijke lekkernijen en delicatessen, geldt dat ook voor tapas: deze smaken het best met een drankje erbij dat er optimaal bij past. Ondanks dat dit natuurlijk ook deels van je eigen smaak en voorkeuren afhangt, kunnen we stellen dat een fris smakende rode wijn uitstekend matcht met het leeuwendeel van de meest geconsumeerde tapas. Zo drinken Spanjaarden tijdens een bezoek aan de tapasbar graag een glaasje tempranillo of tinto de verano. Wie liever iets zoeters drinkt kan kiezen voor frisdrank of Spaanse sangria, terwijl je voor meer fris- en bitterheid waarschijnlijk eerder voor bier gaat.

Recente blog artikelen
Feestelijke dim sum

Feestelijke dim sum

Dim sum is een heerlijk gerecht uit China. Er zijn verschillende soorten dim sum voor feestelijke gelegenheden. Lees hier meer over feestelijke dim sum en wanneer je die eet.

Lees meer »
Saus bitterballen

Saus recepten voor bitterballen

Wil je lekkere bitterballen maken? Dan kan de saus natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel lees je meer over verschillende sauzen die je zelf kunt maken om je bitterballen lekkerder te maken.

Lees meer »
Bonappetito element 01

Contacteer Bon Appetito

Wil je een blog artikel op Bon Appetito plaatsen? Bon Appetito is onderdeel van Seo², een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Bon Appetito? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.