Champagne is een wereldwijd beroemde mousserende (oftewel koolzuurhoudende) wijn. In veel culturen wordt champagne gezien als ideaal middel om een feestelijke gebeurtenis luister bij te zetten. Uiteraard bestaan er talrijke soorten champagnes. In dit artikel gaan we dieper op die verschillende soorten in, waarbij je ook meteen te weten komt op welke manieren je al deze typen kunt categoriseren.
Eén ding willen we hierbij wel alvast duidelijk maken: alleen mousserende wijn die in de champagneregio in Frankrijk wordt gemaakt mag daadwerkelijk champagne worden genoemd. Voor andere mousserende wijnen, zoals cava, prosecco en sekt, geldt dus nadrukkelijk dat dit geen champagnes zijn.
Categorisering op hoeveelheid suiker
Wanneer je op zoek gaat naar een champagne die bij jou in de smaak valt, dan zou het logisch zijn om goed te letten op het suikergehalte (ook wel dosage genoemd) van de beschikbare champagnes. Het aandeel aan suiker heeft namelijk een grote invloed op de smaak. Je kunt aan de etiketten gelukkig al snel zien hoe zoet een champagne ongeveer is. De volgende officiële standaard benamingen (van droog naar zoet) worden hiervoor gebruikt:
- Brut Nature: aan deze champagnes is helemaal geen extra suiker toegevoegd.
- Extra Brut champagnes: deze vatten maximaal 6 gram per liter toegevoegde suiker.
- Brut: hier is 6 tot 12 gram toegevoegde suiker in verwerkt per liter. Dit is veruit de meest geconsumeerde soort champagne.
- Extra Sec: deze kent een dosage van 12 tot 17 gram per liter.
- Sec: 17 tot 33 gram suiker per liter.
- Demi-Sec: dit is met een suikergehalte van 33 tot 50 gram per liter al een uitgesproken zoete champagnesoort.
- Doux: dit is met een dosage van meer dan 50 gram per liter de zoetste champagne die er bestaat.
Te onderscheiden soorten gebaseerd op samenstelling
Er zijn ook andere manieren om champagnes van elkaar te onderscheiden. Zo zullen met name fijnproevers mogelijk ook letten op de samenstelling aan druiven die gebruikt is bij de totstandkoming.
Voor het maken van een officiële champagne, die ook daadwerkelijk die naam mag dragen van de strenge Franse wetgeving, geldt dat er maximaal drie druivensoorten mogen worden gebruikt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier druiven. Binnen deze drie soorten mag er naar hartenlust gecombineerd worden.
De meeste bekende champagnesoorten zijn het resultaat van een mengsel van twee of drie druivensoorten. Echter zijn er ook varianten die louter van witte chardonnay druiven worden gemaakt. Deze relatief zure champagnes vallen onder de categorie Blanc de Blancs. Daartegenover staat het type Blanc des Noirs. Deze zijn louter van blauwe druiven gemaakt, waardoor ze een rijke, volle en fruitige smaak hebben. En dan bestaan er ook nog speciale roséchampagnes. Daar is tussen de acht en de twintig procent rode wijn aan toegevoegd.
Indeling op leeftijd
Tenslotte vormt de leeftijd een cruciale factor van elke champagne. Wat betreft de leeftijdsfactor zijn er twee basiscategorieën te onderscheiden, namelijk:
- Champagne sans millésime, oftewel champagne zonder specifieke jaargang. Hierbij geldt dat uit welk jaar de fles met champagne ook komt, dat de smaak altijd nagenoeg gelijk is. Doorgaans zijn deze champagnes pakweg vijftien maanden gerijpt. Dit zijn over het algemeen de wat meer toegankelijke en ook relatief goedkope champagnes.
- Champagne millésime, oftewel champagne uit een specifiek jaar. Het bijzondere aan millésimes is dat deze elk jaar weer anders kunnen zijn. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de geoogste druiven uit dat jaar. Bovendien laat men een millésime al snel drie jaar rijpen. Deze champagnes zijn daardoor zeldzamer, exclusiever en duurder, zeker als ze uit een uitzonderlijk gunstig oogstjaar afkomstig zijn. Een van de bekendste Champagne millésime is toch wel de Champagne van Dom Pérignon.