Logo bon appetito wit 01

De geschiedenis van Dim Sum

Dim Sum is een heerlijke en populaire Chinese keuken die de afgelopen decennia wereldwijd populariteit heeft gewonnen. De geschiedenis van Dim Sum omvat de ontwikkeling van de culinaire traditie in China en de verspreiding ervan over de hele wereld. Inmiddels zijn er vele fijnproevers en liefhebbers van de Chinese keuken. Ontdek hier alles wat je moet weten over de geschiedenis van Dim Sum.

Oorsprong van Dim Sum

De oorsprong van Dim Sum gaat terug tot de Zuid-Chinese regio van de Tang-dynastie (618-907 na Christus). Oorspronkelijk was Dim Sum bedoeld als een lichte snack bij de thee, die werd geserveerd in theehuizen langs de zijderoutes. De kleine hapjes waren gemakkelijk te bereiden, mee te nemen en boden vermoeide reizigers een pauze tijdens hun lange reis. In de loop der jaren ontwikkelde de theecultuur zich in China en werden de hapjes steeds verfijnder en gevarieerder. De naam “Dim Sum” zelf komt van het Kantonese woord “dianxin”, wat “hartige snacks” betekend. 

Verspreiding van Dim Sum buiten China

De ontwikkeling van Dim Sum wereldwijd begon in de jaren 1950 en 1960, toen Chinese immigranten zich verspreidden over de hele wereld en hun traditionele keuken met zich meebrachten. In steden zoals San Francisco, New York en Londen begonnen Chinese restaurants die gespecialiseerd waren in Dim Sum te verschijnen en werd het gerecht snel populair bij lokale bevolkingen en toeristen. In de jaren 1980 en 1990 begon de populariteit van Dim Sum wereldwijd te groeien, en begon het een favoriet van vele mensen te worden.

Dim Sum vandaag de dag

Dim Sum is vandaag de dag een zeer populaire keuken in vele delen van de wereld. De meeste mensen houden van de manier waarop de hapjes worden gedeeld en gegeten, en genieten van de sociale en informele sfeer van het eten van Dim Sum in groepen. In veel delen van Azië, zoals Hong Kong, Singapore, Maleisië en Taiwan, is Dim Sum een integraal onderdeel van de lokale cultuur en wordt het dagelijks gegeten door mensen van alle lagen van de bevolking. In de westerse wereld is de populariteit van Dim Sum ook sterk toegenomen en zijn er veel restaurants die gespecialiseerd zijn in deze keuken. Je vindt in bijna alle grote steden wel een lekker Dim Sum restaurant

Verschillende soorten Dim Sum

Dim Sum is een traditionele Chinese keuken die bestaat uit kleine hapjes die vaak worden geserveerd tijdens de lunch of brunch. Er zijn vele soorten Dim Sum, elk met hun unieke smaak en textuur. Eén van de bekendste soorten is Siu Mai, een gestoomd gehaktballetje gevuld met varkensvlees, garnalen en bamboescheuten. Een andere populaire keuze is Har Gow, een gestoomde garnalen dumpling met een transparante, witte deeghuid. Naast deze twee zijn er nog diverse andere Dim Sum gerechten. Benieuwd naar de smaak? Probeer het uit bij een Chinees restaurant in Amsterdam.

De geschiedenis van Dim Sum gaat ver terug in de tijd. De oorsprong bevindt zich in China, maar de populariteit begon zich in de jaren 50 en 60 langzamerhand wereldwijd te verspreiden. Vandaag de dag is het een populaire keuken die over de hele wereld veel gegeten wordt. Dim Sum is er in vele soorten, met elk hun eigen smaak en textuur. Probeer het zelf uit bij een Chinees restaurant!

Recente blog artikelen
Feestelijke dim sum

Feestelijke dim sum

Dim sum is een heerlijk gerecht uit China. Er zijn verschillende soorten dim sum voor feestelijke gelegenheden. Lees hier meer over feestelijke dim sum en wanneer je die eet.

Lees meer »
Saus bitterballen

Saus recepten voor bitterballen

Wil je lekkere bitterballen maken? Dan kan de saus natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel lees je meer over verschillende sauzen die je zelf kunt maken om je bitterballen lekkerder te maken.

Lees meer »
Bonappetito element 01

Contacteer Bon Appetito

Wil je een blog artikel op Bon Appetito plaatsen? Bon Appetito is onderdeel van Seo², een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Bon Appetito? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.