Logo bon appetito wit 01

Nieuwe wereld wijnen, wat zijn de top 5 landen?

In de samenleving in z’n algemeenheid hoor je het niet zo vaak meer, maar in de wijnsector is het nog heel normaal dat er wordt gesproken over de oude en nieuwe wereld. Met oude wereldlanden worden hierbij met name de meest populaire Europese wijnlanden bedoeld. Frankrijk, Italië en Spanje steken er hier wat dat betreft echt bovenuit. Op sommige plekken werd naar schatting al zo’n negenduizend jaar geleden wijn geproduceerd.

Als men de wijnbranche daarentegen over de nieuwe wereld spreekt, dan mag je ervan uitgaan dat het om landen gaat die meestal op het zuidelijk halfrond gelegen zijn en waar tegenwoordig grote hoeveelheden wijn worden geproduceerd. In deze landen vindt deze productie pas sinds relatief kort plaats. In sommige gevallen is dit sinds pakweg de zestiende eeuw na Christus, maar vaak ook nog een stuk later. 

Wanneer je in Nederland of België naar de supermarkt of slijterij gaat en je staat in de wijnafdeling, dan merk je duidelijk dat nieuwe wereld wijnen tegenwoordig een behoorlijke invloed hebben. Over het algemeen zijn deze wijnen wat zoeter, fruitiger en voller dan wijnen uit de traditionele Europese wijnlanden. Daarmee zijn met succes nieuwe doelgroepen aangeboord, want het aanbod aan Europese wijnen is de laatste decennia toch wel relatief wat kleiner geworden.

In het vervolg van dit artikel lees je wat op het gebied van nieuwe wereld wijnen de top 5 landen is. Deze top 5 is samengesteld op basis van de wijnproductie per land.

Verenigde Staten

Van de nieuwe wereldlanden op het gebied van wijnproductie spannen de Verenigde Staten de kroon. Aldaar wordt jaarlijks zo’n 22 miljoen hectoliter geproduceerd. Californië geldt hierbij als de staat waar veruit de meeste en de beste wijnen vandaan komen. In de VS zet men vooral in op het cultiveren van Franse druivensoorten. Bovendien gebruiken ze er graag Franse eikenhouten wijnvaten voor de rijping.

Argentinië

Argentinië geldt in Zuid-Amerika als de grootste wijnproducent. In eerste instantie waren het de Spaanse veroveraars die in de zestiende eeuw begonnen met het aanleggen van wijngaarden. De wijnproductie kreeg daar evenwel pas echt gestalte toen migranten in de negentiende eeuw nieuwe (Europese) druivensoorten naar Argentinië brachten. Tegenwoordig wordt vooral de malbec druif er veel gebruikt. Daardoor staan Argentijnse wijnen bekend als krachtig en vol van karakter.

Chili

Volgens wijnexperts behoren Chileense wijnen ontegenzeglijk tot de beste nieuwe wereld wijnen. In Chili heerst namelijk een ideaal klimaat. Bovendien is de wijnbouw er de laatste decennia flink moderner geworden. Dit alles resulteert in heerlijke wijnen met volle, ronde smaken.

Australië

Ook Australië geldt met een productie van zo’n 12 miljoen hectoliter per jaar als grote wijnproducent. In Australië voeren witte druivensoorten de boventoon. Wijnen die het resultaat zijn van een mengsel van witte en blauwe druiven komen hier ook volop voor. Toch staat ‘Down Under’ ook bekend om de Australische Shiraz, volgens velen een van de beste rode wijnsoorten van de wereld.

Zuid-Afrika

Tenslotte aandacht voor Zuid-Afrika, want ook wijnen uit dit land zijn heden ten dage wereldwijd geliefd. In Zuid-Afrika staan witte en blauwe druiven in bijna gelijke mate aan de basis van de aldaar geproduceerde wijnen. De meeste gebruikte druivensoorten kennen er een Franse oorsprong. Al bij al levert dit een grote diversiteit op aan uiteenlopende wijnsoorten. Hier hier meer over de beste witte wijnen uit Zuid-Afrika.

Recente blog artikelen
Feestelijke dim sum

Feestelijke dim sum

Dim sum is een heerlijk gerecht uit China. Er zijn verschillende soorten dim sum voor feestelijke gelegenheden. Lees hier meer over feestelijke dim sum en wanneer je die eet.

Lees meer »
Saus bitterballen

Saus recepten voor bitterballen

Wil je lekkere bitterballen maken? Dan kan de saus natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel lees je meer over verschillende sauzen die je zelf kunt maken om je bitterballen lekkerder te maken.

Lees meer »
Bonappetito element 01

Contacteer Bon Appetito

Wil je een blog artikel op Bon Appetito plaatsen? Bon Appetito is onderdeel van Seo², een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Bon Appetito? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.