Logo bon appetito wit 01

Verschil tussen dubbel, trippel en quadrupel

Als je in een gesprek over speciaalbier verzeild raakt, dan hoor je waarschijnlijk de termen dubbel, trippel en quadrupel voorbijkomen. Elk van deze drie termen staat voor een categorie aan bieren. Hierbij wordt met name verwezen naar de hoeveelheid gebruikte ingrediënten. In bier geldt namelijk dat hoe meer ingrediënten je gebruikt, hoe complexer de smaak wordt en hoe hoger het alcoholpercentage. 

Desondanks is het niet voor iedereen even duidelijk waar het verschil tussen dubbel, trippel en quadrupel ‘m precies in zit. Welnu, het is ook daadwerkelijk lastig om per definitie te bepalen welk bier in welke categorie thuishoort, want de verschillende categorieën zijn niet heel concreet van elkaar afgebakend. 

Toch valt er op basis van enkele aspecten wel degelijk een duidelijk onderscheid te maken tussen dubbels, trippels en quadrupels. Hieronder kun je lezen welke aspecten dat zoal zijn.

Smaakverschillen

Als we puur naar de smaak kijken – volgens velen natuurlijk de belangrijkste factor – dan zien we dat dubbelbieren beduidend minder bitter zijn dan trippels en quadrupels. Echter hoef je ook van een trippel en een quadrupel niet te verwachten dat deze ontzettend bitter zijn. De smaken van deze speciaalbieren zijn namelijk dusdanig complex dat de bitterheid niet per se de boventoon voert. Hierbij hebben quadruppels vaak fruitige en zoete smaken, doet een trippel doorgaans zowel moutig als fruitig aan en herken je in een dubbelbier meestal tonen van koffie, chocola en karamel.

Alcoholpercentages

Van de speciaalbieren die we in dit artikel behandelen is dubbelbier het minst krachtig als het gaat om het alcoholpercentage. In een dubbel zit normaal gesproken tussen de 6 en de 7,6 procent alcohol. In een trippel bier ligt dit gehalte tussen de 7 en de 10 procent, terwijl je van een quadrupel zelfs 8,5 tot 12,5 procent alcohol mag verwachten.

Kleurverschillen

Als het om voedsel gaat is de presentatie ook van belang. Voor bier geldt dat dus ook. Wat dat betreft is het goed om te weten dat een trippel nagenoeg altijd lichtgekleurd is, bijna net zo licht als normaal pils. Een dubbelbier is daarentegen doorgaans gemiddeld tot donkerbruin van kleur. Van een quadrupel is het wat lastiger op voorhand aan te geven welke kleur deze heeft. Zo hebben sommige quadrupels een vergelijkbare kleur als een dubbelbier, terwijl andere quadrupels zelfs nog veel donkerder zijn.

Welk bier past bij welk voedsel?

Dubbels, trippels en quadrupels smaken zoals je inmiddels weet heel verschillend. Deze bieren passen dan ook niet allemaal bij hetzelfde type voedsel. Toch kunnen we stellen dat zowel dubbels als quadrupels zeer goed matchen met vleesgerechten, met name als het om rood vlees gaat. Een trippel laat zich juist beter smaken in combinatie met bijvoorbeeld asperges of zachte, milde kaas.

Serveertemperatuur

Tot nu toe bespraken we in dit artikel vooral de verschillen tussen dubbels, trippels en quadrupelbieren. Er is echter ook een belangrijke overeenkomst te melden: deze bieren kun je beter niet te koud serveren en nuttigen. Op koelkasttemperatuur komen de zorgvuldig samengestelde smaken van deze speciaalbieren namelijk niet goed tot uiting. Bij een drinktemperatuur van tussen de acht en de twaalf graden geniet je daarentegen optimaal van deze bieren.

Recente blog artikelen
Feestelijke dim sum

Feestelijke dim sum

Dim sum is een heerlijk gerecht uit China. Er zijn verschillende soorten dim sum voor feestelijke gelegenheden. Lees hier meer over feestelijke dim sum en wanneer je die eet.

Lees meer »
Saus bitterballen

Saus recepten voor bitterballen

Wil je lekkere bitterballen maken? Dan kan de saus natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel lees je meer over verschillende sauzen die je zelf kunt maken om je bitterballen lekkerder te maken.

Lees meer »
Bonappetito element 01

Contacteer Bon Appetito

Wil je een blog artikel op Bon Appetito plaatsen? Bon Appetito is onderdeel van Seo², een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Bon Appetito? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.