Logo bon appetito wit 01

Wereldberoemde Franse wijnregio’s

Wereldberoemde Franse wijnregio’s

Wie aan wijn denkt zal al snel aan Frankrijk denken. Frankrijk is het grootste wijnland en kent ook veel verschillende wijnstreken met elk een eigen specialiteit. Hierdoor kunnen er veel verschillende soorten wijnen worden geproduceerd. Ook is er sprake van een eeuwenoude wijncultuur die ontstond door de Romeinen. Welke wijnregio’s zijn het populairst en hoe komt dat? Dit lees je verder in dit artikel.

Champagne

De bekendste wijnregio in Frankrijk is ongetwijfeld Champagne. Dit komt voornamelijk door de gelijknamige wijn die er wordt geproduceerd. Champagne is gelegen in het noorden van Frankrijk en heeft te maken met een koel klimaat, waardoor de wijnen een hoge zuurgraad ontwikkelen. Dit is ideaal voor mousserende wijnen. De meest voorkomende druivensoorten voor champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze worden dan ook gemengd om uiteindelijk champagne ervan te maken. Het voordeel van deze mousserende wijn is dat het goed gepaard gaat met vrijwel elk gerecht.

Loire

Een wijnregio die zich uitstrekt langs de rivier Loire in Frankrijk is Loire. Deze regio kent nog een aantal subregio’s die elk een eigen specialiteit hebben. Qua oppervlakte is het zeker de grootste regio van Frankrijk, waardoor het ook veel verschillende wijnen verbouwd. Eén van de populairste wijnen is de Sauvignon Blanc, met Sancerre als de bekendste druif. Hierna volgen Chenin Blanc en Cabernet Franc.

Bourgogne

In het oosten van het land bevindt zich Bourgogne. De regio stond vroeger bekend om de kwaliteitswijnen, maar tegenwoordig staat het meer bekend voor de verfijnde wijnen. De druiven die het meest worden gebruikt zijn Pinot Noir voor rode wijn en Chardonnay voor witte wijn. Als je denkt aan de wijnregio’s binnen dit gebied zijn de bekendste Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune en Mâconnais.

Bordeaux

Bordeaux is misschien wel de populairste wijnstreek ter wereld. In het verleden stond dit gebied vooral bekend om de witte Bordeaux wijnen, maar tegenwoordig zijn de rode wijnen veel dominanter. Bekende wijnen uit dit gebied zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec. Deze worden door een enorm publiek gewaardeerd en regelmatig gedronken.

Elzas

In het noordoosten van Frankrijk, langs de grens van Duitsland, ligt Elzas (Alsace). Hier hebben ze te maken met een koeler klimaat. De bekendste wijn is de Riesling, wat wereldwijd populair is en wordt gekenmerkt door de zoete smaak. De Duitse invloeden zijn vrij zichtbaar, want een andere populaire wijn uit Elzas is Gewürztraminer. Dit is een droge witte wijn met een zoete smaak, wat iets weg heeft van lychee. In het najaar worden de druiven pas geoogst, omdat het langer wordt gerijpt.

Probeer de kwaliteitswijnen uit Frankrijk

Nu dat je je wijnkennis hebt opgedaan is het tijd om de heerlijke wijnen uit Frankrijk eens te proberen. Meer lezen over lekker drinken? Ontdek dan de andere artikelen van Bon Appetito!

Recente blog artikelen
Feestelijke dim sum

Feestelijke dim sum

Dim sum is een heerlijk gerecht uit China. Er zijn verschillende soorten dim sum voor feestelijke gelegenheden. Lees hier meer over feestelijke dim sum en wanneer je die eet.

Lees meer »
Saus bitterballen

Saus recepten voor bitterballen

Wil je lekkere bitterballen maken? Dan kan de saus natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel lees je meer over verschillende sauzen die je zelf kunt maken om je bitterballen lekkerder te maken.

Lees meer »
Bonappetito element 01

Contacteer Bon Appetito

Wil je een blog artikel op Bon Appetito plaatsen? Bon Appetito is onderdeel van Seo², een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Bon Appetito? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.