Logo bon appetito wit 01

Wijnspijs: welke wijn past bij welk gerecht?

De basisregels van wijn en spijs

Weet je niet welke wijn bij welk gerecht past? Dan helpen we je graag een handje. Er zijn een aantal basisregels die je kunt volgen, waardoor je nooit een slechte keuze kan maken qua wijn. Ontdek het in ons artikel hieronder.

Strak bij strak

Met strak bedoelen we het gevoel dat je mond krijgt na het eten van een gerecht. Zoute en zure gerechten geven je bijvoorbeeld een ‘strak’ mondgevoel. Als je wilt dat de wijn en het gerecht ronder van smaak worden, raden we je aan om een wijn te schenken die een hoge zuurgraad heeft. De zuurgraad is vooral afhankelijk van de druivensoort. Zo is een Riesling van nature een hoge zuurgraad, terwijl Pinot Grigio een lager gehalte heeft. De belangrijkste zuren die je zult tegenkomen in een wijn zijn wijnsteen-, melk- en appelzuur.

Daarnaast speelt het klimaat ook een belangrijke rol bij de zuurgraad. Een koeler klimaat zal ervoor zorgen dat de druiven de zuren beter worden behouden dan een warm klimaat. Dit verklaart ook waarom een Riesling uit het koele Duitsland veel frisser zal smaken dan een Riesling uit het warme Australië.

Rond bij rond

Naast strak, kan een gerecht ook een rond, romig en zacht mondgevoel geven. Hierbij moet je denken aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en runderragout. Zachte wijnen die een rond mondgevoel achterlaten gaan goed gepaard met zulke gerechten. Kies bijvoorbeeld voor een houtgelagerde Chardonnay of Pinot Gris voor witte wijn, en een zachte Merlot of Syrah voor rode wijn.

Complex bij complex

Heeft het gerecht veel verschillende smaaklagen, zoals gevulde kalkoen met gehakt, cranberries en noten? Dan zal een simpele wijn hier niet goed bij passen. Ga voor een rode wijn met meerdere smaken en tonen, of een klassieke witte wijn. Deze kun je in diverse Europese wijnregio’s vinden, waaronder Bourgogne, Rioja en Toscane. Ook zijn wijnen uit de Nieuwe Wereld geschikt, zoals Australië en Zuid-Afrika.

Veel bij veel en weinig bij weinig

Een wijn met een intense smaak zal goed passen bij gerechten met een hoog smaakgehalte. Zo past een visgerecht met pestosaus goed bij lichte wijnen met frisse zuren. Dit kunnen witte wijnen zijn, maar ook droge roséwijnen en frisfruitige rode wijnen passen hierbij.

Harmonie of contract

Vaak kiezen we voor harmonie en balans als het gaat om wijnspijs, maar soms werkt contract juist voor een goede balans. Soms kun je beter kiezen voor een wijn met zuren, zoals Sauvignon Blanc en Beaujolais, bij een gefrituurd gerecht, omdat je hiermee de vettige frituursmaak tegengaat. Ook gaat een zoute kaas beter bij een zoete wijn als port, dan bij een andere wijn met intense smaken. Daarnaast gaan machtige gerechten beter gepaard met lichte wijnen, zodat de maaltijd niet te zwaar en onverteerbaar wordt.

Een gepaste wijn bij je gerechten

Nu dat je de basisregels weet, zal het waarschijnlijk een stuk makkelijker worden om lekker drinken te kiezen. Als je deze basisregels in gedachte houdt kan het eigenlijk nooit fout gaan. Echter zijn dit niet de enige aspecten waar je rekening mee moet houden. Vaak worden wijnen aan gekozen gebaseerd op het hoofdingrediënt van een gerecht. Houd hier dus ook rekening mee.

Recente blog artikelen
Feestelijke dim sum

Feestelijke dim sum

Dim sum is een heerlijk gerecht uit China. Er zijn verschillende soorten dim sum voor feestelijke gelegenheden. Lees hier meer over feestelijke dim sum en wanneer je die eet.

Lees meer »
Saus bitterballen

Saus recepten voor bitterballen

Wil je lekkere bitterballen maken? Dan kan de saus natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel lees je meer over verschillende sauzen die je zelf kunt maken om je bitterballen lekkerder te maken.

Lees meer »
Bonappetito element 01

Contacteer Bon Appetito

Wil je een blog artikel op Bon Appetito plaatsen? Bon Appetito is onderdeel van Seo², een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Bon Appetito? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.